Hans Quatfass en Mirjam Nooij

Hans Quatfass

Hans Quatfass maakt de laatste jaren vooral documentaires over kunst, cultuur en sociale onderwerpen. Bij door RQB geproduceerde projecten van andere regisseurs doet hij de inhoudelijke begeleiding. Daarnaast gebruikt hij zijn documentaire ervaring bij het maken van films voor het bedrijfsleven (o.a. HP, Syngenta, IADC) en wetenschappelijke films voor diverse faculteiten van de Vrije Universiteit. Regelmatig vallen deze producties in de prijzen. Hij is ook regisseur voor SeaTV, een op DVD verspreid televisieprogramma gemaakt vóór en door zeelieden.
In zijn vrije tijd is hij actief bij een klein theater in Weesp.

Hans Quatfass studeert in 1975 cum laude af aan de Filmacademie in Amsterdam. Vanaf die tijd maakt hij honderden films en televisieprogramma’s.
In het begin hebben sociale onderwerpen (gevangenen, het omstandersdilemma bij kindermishandeling, stiefgezinnen) de overhand. ‘Tanny’, een film over kindermishandeling, wint een hoofdprijs op het festival van Oberhausen.
Later werkt hij mee aan een groot aantal kinderprogramma’s voor diverse omroepen. ‘Vol Super’ wordt genomineerd voor de Kinderkastprijs.
In 1988 is hij mede-oprichter van de RQB-groep. In 1995 wint zijn film ‘Beugels’ een Sony Award, en in 1996 ontvangt hij tijdens het Nederlands Filmfestival de Edward Muybridge Award voor zijn film ‘Kinderen met een Schisis’. Het simulatiespel ‘Verscheurd Geluk’ wordt genomineerd voor de Princes’ Award, als beste Europese multimediaproject op het gebied van het milieu.
Naast het maken van films en TV programma’s geeft hij tot 2000 regelmatig les op de Media Academie, o.a. ééncameraregie en het schrijven van documentaire scenario’s. Ook begeleidt hij ad hoc lesprojecten, o.a. In Jemen een training in het maken van landbouw voorlichtingsfilms.

Contact: hansq@rqb.nl

Mirjam Nooij

In 2008 start Mirjam Nooij als freelance producer van documentaires en opdrachtfilms. Vanaf die tijd werkt ze voor verschillende commerciële en niet-commerciële opdrachtgevers. Voor RQB films produceert ze vanaf 2009 o.a. de documentaires  ‘James Ensor. Duivels die mij sarren’, ‘Chris Berens. Master of his Magical Universe’, ‘Mijn Vader door Kees Brusse’ en ‘Hans Dorrestijn. De Kunst van het Lijden’.

Mirjam Nooij studeert in 1993 af aan de Universiteit van Amsterdam in de richtingen Europese Studies en Culturele Studies. Ze loopt stage bij de Gate Foundation en verzorgt de pr en publiciteit rondom de tentoonstelling ‘Indonesische Moderne Kunst’ in de Oude Kerk in Amsterdam.

Na haar studie werkt  ze bij verschillende reclame- en communicatiebureaus als productie-assistent, producer en projectleider. Van 1996 tot 2000 werkt ze bij Signum en produceert daar o.a. het wekelijks Albert Heijn TV-journaal.

Bij haar laatste werkgever het Audiovisueel Centrum van de Vrije Universiteit produceert ze meer dan 150 films met vaak medische en educatieve onderwerpen. Hieronder zijn ook een aantal prijswinnaars op medische filmfestivals zoals ‘Verzorging Tracheostoma’, ‘Foetal Movements’, en ‘In Goede Handen’. Bij het Audiovisueel Centrum komt ze in contact met regisseur Hans Quatfass met wie ze in de loop der jaren veel samenwerkt.

Contact: mirjam@rqb.nl