‘Hans Dorrestijn. De kunst van het lijden’ in première tijdens Nederlands Film Festival

Hans Dorrestijn, de kunst van het lijden

Première tijdens het Nederlands Film Festival

26 sept a.s. om 16.30 uur in Filmtheater ’t Hoogt

LogoNFF_liggend_kleur_RGB

Cabaretier, schrijver en liedjesmaker Hans Dorrestijn staat bekend om zwartgallige teksten, maar hijzelf vindt zich best een gezelligheidsdier. De documentaire die in december zal worden uitgezonden door AVROTROS in de serie Close Up biedt een onverwachte kijk op deze schijnbare tegenstrijdigheden.

Zijn regelmatig opflakkerende depressiviteit weerhoudt hem er niet van om een aantal jarenlange vriendschappen te onderhouden. Die vrienden praten in de film met bewondering en liefde over hem. Hoewel zijn imposante oeuvre vooral gaat over zijn eigen onvermogen vinden ze hem zonder uitzondering een sterk mens. Dat moet ook wel als je echtscheidingen, depressiviteit, ernstige ziektes en wat al niet meer weet te overwinnen. Sterker nog, op zijn 75e schrijft hij nog steeds boeken, reist de komende tijd het land door met een nieuwe cabaretvoorstelling (Het einde is zoek), maakt tv-programma’s (de Baardmannetjes) en wordt als regelmatige gast verwelkomd in verschillende talkshows. Hij heeft zelfs eigenhandig een heel nieuw genre ontwikkeld: de literaire vogelgids.

In de film vertelt Dorrestijn openhartig over zijn trieste jeugd en welke invloed dat op hem heeft gehad. Die openhartigheid in de film is niet eens zo bijzonder want uit de vele door hem geschreven liedjes in de documentaire kun je afleiden dat hij eigenlijk altijd alleen de bittere waarheid aan zijn publiek heeft toevertrouwd. Sterker nog; hij heeft eigenlijk het gevoel kalm aan te hebben gedaan met wat hij opschreef.

Nu hij wat ouder is geworden lijkt hij in rustiger vaarwater te komen. Hij hoeft niet meer zo nodig achter de meiden aan en vogels kijken geeft hem rust in zijn somberte. De natuur is buitengewoon troostrijk zegt hij zelf. Het zet voor hem de gebeurtenissen uit zijn jeugd zijn overwonnen alcoholisme en zijn mislukte relaties in een ander perspectief. Daardoor kan hij er weer tegen. Hij wordt er zelfs heel af en toe een beetje gelukkig van.

De documentaire werd geproduceerd door RQB- films. Productie Mirjam Nooij, regie Hans Quatfass

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp